deviant craft ziua indragostitilor

Valentine's Day vs Dragobete: O Lupta a Iubirii si Culturii

Sărbătorești Valentine’s Day, Dragobetele sau ambele zile? Hai să descoperi care-i treaba cu ele, care este diferența dintre cele două și cum au apărut.

Așa cum știi, Valentine’s Day și Dragobetele sunt două sărbători ce sunt sărbătorite în părți diferite ale lumii, ambele având în centru dragostea. Însă, ele se deosebesc prin originile și contextele culturale diferite.

Valentine’s Day

Valentine’s Day, cunoscută în România și ca Sfântul Valentin, este sărbătorită în multe țări, în special în cele vestice, pe 14 februarie. Rădăcinile sărbătorii pot fi urmărite încă din Roma Antică unde la jumătatea lunii februarie avea loc un festival numit Lupercalia, festival organizat pentru a sărbători fertilitatea și venirea primăverii.

Ok, și cum s-a ajuns de la Lupercalia la Valentine’s Day? Cine a fost acest Sfânt Valentin?

Ei bine, odată cu apariția creștinismului acest eveniment a primit denumirea de Valentine’s Day, după numele unui preot numit Valentin. În jurul secolului al III-lea, a primit pedeapsa capitală, deoarece încălcase un decret al împăratului care i-ar fi interzis să oficieze căsătorii ale tinerilor îndrăgostiți. 

Astăzi, Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților precum mai este cunoscută, este o sărbătoare populară ce celebrează dragostea și romantismul sărbătorită de regulă prin schimb de cadouri, flori și felicitări. 

De vrei niște idei cool de cadouri, căci ciocolată și flori a tot primit, citește și cele două bloguri Top 7 idei de cadouri pentru Ziua Indragostitilor și 8 cele mai bune idei de cadouri Hand Made (create de tine).

Publicitatea s-a încheiat, să continuam acum cu Dragobetele. Care-i treaba cu el, ea, cum, unde?

Dragobete

Dragobetele este o sărbătoare tradițional românească care, pe 24 februarie, celebrează dragostea și venirea primăverii. Rădăcinile acesteia sunt ceva mai adânci decât ale Vday-ului. Ele se duc tocmai în Dacia Antică unde Dragobete era un semizeu asociat cu fertilitatea și dragostea. Se credea că are puterea de a-i face pe oameni să se îndrăgostească, iar cuplurile îi căutau adesea binecuvântările și îndrumarea. 

Astăzi, Dragobetele este sărbătorit în România ca simbol al iubirii, frumuseții și întineririi și este adesea însoțit de obiceiuri și ritualuri tradiționale.

dragobete istorie

O Luptă a Iubirii și Culturii

Una dintre principalele diferențe dintre Ziua Îndrăgostiților, a.k.a. Valentine’s Day, și Dragobetele este semnificația culturală. Valentine’s Day este sărbătorită în multe țări din întreaga lume și este adesea asociată cu consumerismul și materialismul cu accent pe cadouri cumpărate și exprimarea iubirii prin metode comerciale. În schimb, Dragobetele este adânc înrădăcitat în cultura și folclorul românesc și este sărbătorită prin ritualuri tradiționale, cum ar fi împodobirea caselor cu flori, dedicat și cântat de cântece de dragoste și diverse jocuri.

O altă diferență este dată de tipul de iubire pe care se pune accentul. În timp ce Valentine’s Day este de obicei concentrată pe dragostea romantică dintre cupluri, prin Dragobete se sărbătoresc toate formele de iubire, inclusiv dragostea de familie, prietenia și chiar iubirea de sine. Acest lucru se reflectă în modul în care este celebrată această zi în multe zone din România, unde oamenii fac adesea schimb de mici cadouri simbolice sau gesturi de afecțiune cu membrii familiei și prietenii apropiați, precum și cu partenerii lor romantici.

Pe scurt, Ziua Îndrăgostiților, a.k.a. vDay, și Dragobetele sunt două sărbători care celebrează, în diferite părți ale lumii, dragostea, fiecare cu origini și contexte culturale diferite. În timp ce Valentine’s Day este o sărbătoare globală care este adesea asociată cu comercialul și dragostea romantică, Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească care celebrează toate formele de iubire și este adânc înrădăcinată în cultura și folclorul românesc.

Deci? Cine câștigă în ochii tăi? VDay sau Dragobetele? Indiferent de cea pe care o alegi să o sărbătorești, poți chiar să nu o preferi pe niciuna, important este să nu uităm să ne exprimăm dragostea și afecțiunea oamenilor care contează cel mai mult în viața noastră.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.