Știi dimineața aceea după o despărțire? În care imediat după ce trezești te întristezi și te lovește nostalgia? E un sentiment prezent destul de des în viața mea, însă nu pentru că m-aș îndrăgosti mereu de câte o persoană nouă, ci pentru că îmi cad cu tronc diverse filme sau seriale.
Cam acestea ar fi etapele unei povești de iubire dintre mine și ficțiune:
1. Descoperirea
La început sunt prevăzătoare. Zic des că „sigur nu e cine știe ce”. Sigur nu poate fi mai bun decât fostul…
2. Bingingul
Odată ce m-a prins, sunt dedicată. Mâncarea și somnul își pierd din importanță. Ne petrecem fiecare noapte împreună.
3. Despărțirea
Serialul s-a încheiat, iar după dimineața de care am vorbit mai sus, încerc să mă agăț de orice formă de conținut tangent. Interviuri, behind the scenes, teorii și analize. Le iau pe toate la rând și până la urmă ajung la site-urile de fanficuri.
Pentru cei nefamiliarizați cu acest termen, fanficurile (fan fiction) sunt lucrări de ficțiune, scrise de fanii unei alte lucrări de ficțiune. Astfel, autorul folosește personaje deja create și conturate în alte lucrări. Fanficurile sunt citite de comunitatea de fani și nu au un scop comercial ci doar le oferă autorilor șansa de a prelungi timpul petrecut alături de acestea.
Acțiunea poate fie să continue povestea, fie să creeze un univers alternativ, în care se pornește de la un film, serial sau roman, dar cu câteva modificări cheie. Una dintre cele mai celebre lucrări de fanfiction a fost „Master of the Universe”, pe care o cunoști probabil ca „Fifty Shades of Grey”, bazată fiind pe lucrarea lui Stephenie Mayer, „Twillight”.
Desigur, comunitățile de fani sunt diverse, cu mai multă sau mai puțină experiență de scris, astfel încât s-ar putea ca nu toate lecturile să ți se pară că s-ar apropia de nivelul lucrării originale, sau că direcția în care se duce acțiunea nu este ce sperai, însă tocmai acest lucru mi se pare fascinant. Cum putem urmări cu toții același serial (sau o serie de cărți sau de filme) și să interpretăm diferit motivația sau viitorul spre care se îndreaptă personajele.
Printre fanficuri se află cele de tip:
- Crossover (în care se intersectează personaje sau elemente din mai multe lucrări de ficțiune care nu au nicio altă legătură între ele);
- Fluff (scopul acesteia este doar să te facă să te simți bine. Firul narativ este mai puțin important, iar cadrul este unul utopic, în care toate lucrurie se rezolvă, iar personajele sunt fericite);
- Self-insert (sunt scrise la persoana I, autorul inserându-se în acțiune).
În comunitățile de fani, pe care le poți găsi pe site-uri precum Tumblr sau Reddit, se găsește și fanartul. Aici găsești acel univers alternativ în varianta grafică. Iar avantajele lui sunt că îți poți umple pereții, geanta sau carcasa telefonului cu o amintire a acelor momente în care te pierdusei în lumea romanului sau serialului.
Mai mult de atât, așa anunți cu mândrie că ești un fan devotat și s-ar putea să descoperi și alți fani din comunitate într-un bar sau cafenea.
Data viitoare când ți se face dor, dă un search pe net pentru fanficuri și fanarturi. S-ar putea să te inspire și pe tine să pui creionul pe hârtie.
Autor: Ana Drăghicescu