Orasul M - Galeria de arta de la metrou

Orasul M - Galeria de arta de la metrou

Probabil că fiecare dintre noi are pe listă câteva lucruri pe care și-ar dori să le vadă când vizitează o nouă țară. Pe lista noastră se află stațiile de metrou, în special cele care incorporează artă. Replicile operelor de artă din Louvre pe care le poți admira în stația de metrou omonimă din Paris sau coloanele și statuile din centrul Atenei, îți arată că poți avea artă în viața ta și atunci când îți faci drumurile care au devenit rutină. 

Din când în când, îți poate oferi și metroul Bucureștiului un moment de încântare care să te distragă când ai o zi mai puțin fericită. Hai să povestim despre cel mai recent proiect de acest fel: Orașul M. 

Organizat de Asociația VAR Cultura în parteneriat cu METROREX cu dorința de a valorifica spațiile urbane subterane, Orașul M le orferă artiștilor un spațiu prin care se pot exprima și transmite un mesaj călătorilor. 

Este vorba de artiști voluntari care folosesc tehnici diferite, precum sculptura, pictura murală, fotografia, care au decorat câteva dintre stațiile de metrou bucureștene. Iată care sunt acestea, ca să-ți amintești să ridici privirea când vei ajunge în zonă.

Stații

Piața Romană 

piata romana orasul m

Stația cea mai recent decorată din această serie este cea de la Piața Romană. Astfel, din data de 27 ianuarie, aici și-au găsit locul lucrările permanente sau temporare a 14 artiști care s-au inspirat din prezentul din care facem parte cu toții. 

Cine sunt artiștii:
Atoma, Cosmina Ionela-Sandu, Alex Antonescu (despre care poți afla mai multe din interviul de pe blogul nostru), Mimi Pleșoianu, Dumitrița Răzlog, Andrei Felea (care ne-a răspuns și el la câteva întrebări pe care le găsești aici), Maria-Lavinia Onete, Raluca Macovei, Iulia Pănoiu, Cristi Boteanu, Ionela Mihaela Drăghici, Delia Cîrstea, Victor Costache și Alexa Lincu.

Izvor

izvor orasul m

Înainte de ea, însă, stația de metrou Izvor a devenit gazda lucrărilor a 11 artiști care abordează teme precum mediul înconjurător, fragilitatea individului în raport cu societatea, integrarea unor elemente de arhitectură interioară în spații neconvenționale. 

Aici găsești lucrările următorile artiști:
Andu Dumitrescu, Mihai Zgondoiu, Sergiu Chihaia, Mircea Modreanu, Dragoș Neagoe, Răzvan Neagoe, Pastila Roz, Răzvan Năstase și Ionuț Zevideanu.

Timpuri Noi 

timpuri noi orasul M

Proiectul a pornit cu ocazia aniversării METROREX de 42 de ani cu stația de metrou Timpuri Noi, care a fost decorată cu fotografii de arhivă din perioada din care au început construcțiile galeriilor subterane. 

Noi îți propunem ca atunci când ai o zi liberă și fără prea multe planuri, să te prefaci că ești turist la tine în oraș. Dacă ești din București, ia-o la pas sau cu metroul, iar când dai de câte o bucățică de artă, bucură-te de ea iar apoi povestește-le și prietenilor că ar merita să facă o plimbare. Iar dacă ți-au plăcut picturile lui Alex Antonescu și Andrei Felea și ai vrea să ai una dintre lucrările lor la tine în buzunar, găsești aici portofelele Deviant care le poartă artwork-ul.

 

Autor: Ana Drăghicescu

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.