La o plimbare pe străzile Clujului, s-ar putea să-l întâlnești pe Zăbă. Dacă nu știi cine e, noi ne-am gândit să-ți povestim despre simpaticul monstruleț, alături de creatoarea lui, Georgeta Cristea. Tot ea ne spune și ce și-ar dori să transmită celor care dau întâmplător peste creațiile ei.
Care este primul moment pe care ți-l amintești în care ai simțit nevoia să creezi ceva?
Pe vremea când eram copil, obișnuiam să mă uit mult la desene animate. Eram fascinată de numeroase personaje, Pokemonii fiind în top. Am avut un caiet în care i-am desenat pe mare parte dintre ei. Poate părea ușor să reproduci ceva, însă chiar și așa, procesul este unul provocator. Mi-am dat seama de pe atunci că am o înclinație în direcția aceasta. Îmi pare rău că am renunțat la desen, însă acum sunt norocoasă și mă bucur de tehnologie – Zăbă a fost realizat cu ajutorul creionului și „foii” digitale.
Cine este Zăbă? De ce uneori este galben și alteori verde?
Primul Zăbă pe care l-am creat este cel verde. Recunosc, muza mea a fost o pușculiță pe care am luat-o drept suvenir într-un city break. Mi-a plăcut atât de mult micul monstruleț, încât am simțit nevoia să creez unul nou. Așa a apărut Zăbă cel galben – pasionat de muzică și good vibes. Culorile nu semnifică ceva anume, sunt pur și simplu culori care îmi plac și care consider că atrag ușor atenția. Cine știe, poate mai apare un nou Zăbă în peisaj cândva în viitorul apropiat.
Dar Chisică?
Povestea lui Chisică a început cu mult înaintea vremurilor lui Zăbă. Chisică există în realitate și, spre suprinderea tuturor, nu este o pisică, este o prietenă dragă mie. Sotul ei o alintă astfel, iar într-o zi nu foarte antrenantă la birou, am „mâzgălit” imaginea unei pisici cu o privire ușor indiferentă si am botezat-o Chisică – oferindui-o cadou prietenei mele. Bilețelul pe care „a luat naștere” Chisică există și acum și are un loc de cinste pe frigiderul Cristinei – aka Chisică ^_^
Crezi că e vreo diferență între Cluj, București sau alte părți ale țării când vine vorba de artă?
Nu cred că locul poate influența arta într-un anumit fel, poate doar nivelul la care este promovată în locurile respective. Artiști sunt peste tot în lume, creativitatea înflorește oriunde, depinde doar de locul unde ajunge să o descopere fiecare dintre noi.
Ce ți-ai dori să simtă cei care îți întâlnesc întâmplător unul din designuri?
Bucurie, un motiv de a zâmbi, de a se opri în loc o clipă pentru a se deconecta de grijile cotidiene. Deseori mă regasesc cutreierând străzile cu mintea-n diferite direcții, însă atunci când ochesc o „mâzgăleală” pe un perete, un sticker lipit pe o cutie poștală sau pe o poartă, intru imediat într-o altă stare. Sunt multe lucruri frumoase și creative în jurul nostru, de-am reuși numai să le observăm mai des…
Cum ți-a afectat pandemia procesul de creație?
N-aș putea spune că a avut de suferit în această perioadă. Ba dimpotrivă, am reușit să găsesc noi oportunități și oameni foarte faini cu care să colaborez – cele mai multe proiecte le-am realizat în pandemie. Probabil am avut mai mult timp pentru a mă concentra pe partea creativă ^_^
Ce faci când rămâi fără inspirație?
Cu siguranță nu mă îngrijorez. Vorbesc în numele meu, desigur, însă sunt sigură că sunt multe persoane care se regăsesc în această situație – uneori trebuie să nu facem nimic. Cu cât insistăm mai mult uneori, cu atâta ne chinuim mai mult și nu ajungem la rezultatul dorit. Chiar și-atunci când mă uit la un serial sau „pierd vremea” pe net, dau peste ceva care undeva într-un colțișor al minții face loc unei noi idei creative 💡
Autor: Ana Drăghicescu