Ultimii 2 ani au adus cu ei multă anxietate și parcă în jurul nostru tot mai multe persoane se luptă să-și păstreze sănătatea mintală. Există multe metode prin care să-ți găsești echilibrul, iar fiecare dintre noi își poate găsi liniștea prin muzică, aromaterapie, sport, meditație sau orice altceva te face să te simți mai bine.
Nouă însă ne place natura. Am descoperit că ea este cea care ne aduce pe linia de plutire, așa că o căutăm de fiecare dacă când trecem printr-o perioadă mai dificilă. Ne-am gândit să investigăm un pic cum de are efectul acesta asupra noastră și să povestim mai departe.
Ce-am aflat?
Timpul petrecut în pădure sau lângă orice alt spațiu verde are efecte pozitive asupra:
- abilitatății de concentrare, chiar și când vine vorba de persoanele cu ADHD;
- nivelului de stres;
- tensiunii arteriale;
- nivelului de energie;
- capacității de recuperare după o boală sau intervenție chirurgicală;
- sistemului imunitar;
- dispoziției generale și a
- somnului.
Fun fact
În 1982, a luat naștere termenul în limba japoneză, „shinrin-yoku”, care înseamnă plimbare conștientă în pădure. Atunci când nu numai că mergi printr-o zonă plină de copaci, dar ești atent și la sunetele, mirosurile și sentimentele pe care le simți în acel moment.
Hai să vorbim mai mult despre cum te pot ajuta pădurile când vine vorba de dispoziția ta. Numeroase studii au arătat că atât exercițiile fizice, cât și doar petrecerea timpului în prezenta copacilor, scade tensiunea arterială împreună cu adrenalina și cortizolul, acei hormoni legați de stres. Pentru a avea un sistem de comparație, aceleași activități efectuate într-o zonă urbană, fără spații verzi, nu a avut niciun efect asupra stresului pe care participantul la studiu le-a simțit. Însă când venea vorba de petrecerea timpului în natură, s-au obsevat ameliorăli ale senzaților de anxietate, depresie, furie, confuzie și letargie.
Un alt efect care nouă ni s-a părut interesant a fost cel al diminuării sentimentelor de singurătate date de izolarea socială. În general, izolarea socială este asociată cu emoții negative și dezechilibre ale stării noastre mintale. Însă un studiu realizat pe 359 de persoane, a arătat că efectele izolării erau diminuate în participanții care aveau acces la natură și care își petreceau timpul liber în parcuri și păduri. Concluzia studiului a fost că, deși există persoane care nu-și doresc să petreacă timp alături de mulți oameni, aceștia simt conexiune când vine vorba de mediile naturale. Acea conectivitate le ridică nivelul de bunăstare generală.
De cât timp este nevoie pentru a vedea efectele?
Se pare că pentru a ne mări gradul de fericire este necesar să petrecem măcar 2 ore în spații verzi, în fiecare săptămână. Efectele se văd și pentru o singură sesiune de 120 de minute și pentru mai multe plimbări mai scurte, care se adună pe parcursul unei săptămâni.
Cum ajută DeviantCraft
Desigur, pentru a ne putea plimba printr-o pădure este necesar ca în primul rând, acea pădure să existe. Lucru care în România ultimilor ani pare să se îndepărteaze tot mai mult de adevăr. De aceea, ne-am gândit cum am putea da o mână de ajutor. Astfel, până la primăvară, ne adunăm forțele împreună cu voi și punem la cale o plantare. Cu fiecare portofel cumpărat, contribui la plantarea unui copăcel care va contribui la rândul lui la menținerea sănătății noastre mintale.
Când se va apropia momentul, vom reveni cu detalii pe conturile nostre de Instagram și Facebook. Dacă vrei să-ți iei porția de fericire și să vii cu noi la plantare, dă-ne acolo un semn.
Autor: Ana Drăghicescu