Culoarea anului 2021 - Pantone

Culoarea anului 2021 - Pantone

desen rasarit deviant craft

O îmbinare a două culori care transmite un mesaj de forță și speranță


O dată ce 2020 s-a apropiat de sfârșitul său tumultos, Pantone, autoritatea mondială în domeniul sistemelor de culori a ales culoarea anului 2021.

De peste 20 de ani, Culoarea Anului Pantone a influențat dezvoltarea produselor și deciziile de cumpărare în mai multe industrii, inclusiv modă, mobilier și design industrial, precum și ambalarea produselor și designul grafic. Dar anul acesta nu avem doar o culoare precum ne-am obișnuit, ci avem o combinație de două culori: Ultimate Grey și Illuminating, o combinație de gri liniștitor, familiar și galbenul vibrant al cojii de lămâie. Este o alegere într-o strânsă legătura cu ultimul an, o perioadă în care a trebuit să ne izolăm de lume și să ne strângem în păturile monocrome de acasă. 

Este o combinație care vorbește despre rezistența, optimismul, speranța și pozitivismul de care avem nevoie pe măsură ce ne resetăm, reînnoim, reimaginăm și ne reinventăm”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte Institutului Pantone.

Gri este culoarea contemplației; ne face să observăm lucruri la care s-ar putea să nu fi fost atenți înainte. Culoarea strălucitoare, galben luminos, este lumina de la capătul tunelului, soarele care răsare peste un peisaj întunecat, zorii speranței care vine cu noi posibilități. În mod normal culoarea anului este aleasă în urma studierii tendințelor și a nuanțelor recent populare, dar cele alese pentru 2021 sunt mai mult metaforice, un mesaj decât o tendință.

tunel deviant craft

Un mesaj al fericirii susținut de forță. Combinația PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating este aspirațională și ne dă speranță. Trebuie să simțim că totul va deveni mai luminos - acest lucru este esențial pentru spiritul uman.” - spun cei de la Pantone.

Este pentru prima dată când se selectează un ton neutru (gri), iar pentru a doua oară când au fost alese două culori, prima oară fiind în anul 2016.

„Două culori extrem de independente evidențiază modul în care diferite elemente se reunesc pentru a exprima acest mesaj de forță și speranță”, Laurie Pressman.

Sistemul PMS (Pantone Matching System)

Modelul de culori Pantone este cel mai important sistem de potrivire a culorilor pentru cerneluri din lume. Sistemul a luat naștere în 1963 pentru a rezolva problema complicată a calibrării culorilor din industria tipografică.

La scurt timp după aceea, Pantone a devenit cel mai simplu mod de a clasifica, comunica și asorta culorile cu utilizarea unui catalog de culori într-un format evantai.

Fiecare culoare, în fiecare ton și nuanță, a primit un număr pentru a fi clasificată. Pantone a scris literalmente cartea culorilor. De aproape 60 de ani, Pantone în sine este liderul în materie de culori, nu numai pentru industria de design, ci și pentru producătorii de vopsele, textile și nu numai.

 

Autor: George Sohan

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.