- Câți bani ai în portofel?
- Ce întrebare e asta când ai card, telefon, ceas? - ai spune tu.
Și ai dreptate. În ziua de azi, cu toată tehnologia de lângă noi începem să fim o societate “cashless”. Poți plăti prin aplicațiile mobile aproape peste tot. Nici măcar cardul nu-și mai are rostul. Dar o societate complet fără bani numerar nu este încă aici. Mă regăsesc de multe ori amintindu-le prietenilor să țină cu ei câteva bancnote iar asta pentru următoarele motive și nu numai.
1. Împărțirea notei de plată
Ieși în oraș să iei cina cu prietenii și la final vine nota de plată. Sunteți 10 și toată lumea vrea să plătească cu cardul. Imaginează-ți cât de mult ar dura ca nota să fie împărțită în cele 10 părți iar apoi cât ar dura plata a fiecăruia în parte. Este mult mai simplu și rapid să fie făcută o singură notă și fiecare să pună partea lui acolo.
2. Tips
În marea majoritate a localurilor din România nu se poate oferi tips prin card din mai multe motive, astfel că dacă vrei să-l răsplătești pe al tău ospătar prietenos trebuie să ai cash la tine. Îți recomand ca și în străinătate să optezi pentru varianta asta dacă poți. Tips-ul oferit prin card ajunge la restaurant și abia apoi celui căruia tu crezi că i l-ai oferit, iar pe drum poate fi diminuat foarte mult. De exemplu în SUA patronul poate decide să ofere 0% din el. Fii bun cu ospătarul tău, ia cash la tine.
3. În caz de urgență
Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Ești într-o călătorie și faci pană, magazinul a rămas fără curent, POS-ul operatorului nu se conectează cu banca, ți-ai pierdut cardul. Sunt doar câteva motive.
Imaginează-ți că ești în club și că ți s-a golit paharul. Te duci la bar, comanzi o nouă băutură și când să plătești descoperi că banca ta are un bug sau POS-ul nu mai funcționează, ori ți-ai pierdut cardul. Lucrând în bar am văzut foarte des astfel de întâmplări. În situațiile acestea să ai cash la tine poate să facă diferența. Nu doar că îți permite să-ți iei o nouă băutură ci și să te bucuri în continuare de seară și să poți pleca în siguranță cu un taxi acasă în cazul în care problema este de la cardul tău.
De altfel este recomandat să ai măcar 1.000 de lei numerar, de preferat în bancnote cât mai mici, acasă în caz de urgență.
4. Cheltui mai puțin
Cheltuim mai mult când plătim cu cardul? Studiile spun că da. Asta pentru că banii sunt tangibili iar despărțirea efectivă de numerar face ca “durerea” procesului de plată să se simtă mai reală. Mai pe scurt poți vedea banii cum dispar. Când plătești utilizând cardul nu vezi banii cum dispar, tot procesul pare că nu s-a întâmplat niciodată. Când folosești doar cash știi imediat cât ai cheltuit și cât mai ai, astfel că îți manageriezi bugetul mult mai eficient.
5. Mă bucur mai mult de achiziții
Nu doar că vei cheltui mai puțin folosind numerar, dar te vei bucura mai mult de ceea ce cumperi. Conform studiului publicat în Journal of Consumer Research ne atașăm mai mult de achizițiile pe care le face folosind numerar versus card.
6. Când ești părinte
Când ești părinte multe lucruri se schimbă despre modul în care privești banii. Iar asta în special când cel/cea mic/ă nu este cu tine. Este la o petrecere, rămâne peste noapte la un alt copil, se duce în excursie sau este la școală și vrea să-și ia o gustare. Sigur nu-i vei da cardul. Astfel că singura soluție este cash-ul. Având mereu numerar în portofel te vei asigura că ai tăi copii vor fi pregătiți pentru orice.
7. Nu peste tot se acceptă card
Nimic nu întrece mâncarea de la un food truck după o noapte în oraș sau achiziția unui lucru handmade de la standul unui artizan atunci când ești la cumpărături. De cele mai multe ori pentru asta ai nevoie de cash pentru că nu toți furnizorii își permit să ofere alternativa plății cu cardul. Unde mai punem piețele, florăriile, parcările, cabanele din inima muntelui, intrările la diferite obiective, standurile de pe marginea drumului, producătorii locali, etc. Chiar dacă telefoanele noastre sunt smart iar ceasurile pot plăti într-o fracțiune de secundă, nu mereu le vom putea folosi. Asta dacă nu vrei să oferi telefonul în schimbul unui burger de la van-ul preferat.
8. Când sunt într-o țară al cărui sport național este tocmeala
Când trebuie să negociezi spre jumătatea prețului cerut de vânzător Revolut nu te va salva. Ia cu tine cash în portofel și cât mai multe bancnote mici astfel încât să te poți mula în funcție de cât de bine te tocmești.
Fii old fashion, ține cash cu tine.
Chiar dacă suntem în epoca digitală, cash-ul este folositor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-i aloci mult spațiu în buzunar. Un portofel minimalist și modern te poate ajuta să ții cu tine fix cât ai nevoie oferindu-ți în același timp confort.
La finalul zilei, fie că preferi să folosești preponderent numerar sau cardul, este bine să ai opțiunea de a le folosi pe ambele. Chiar dacă ții în portofel doar câteva bancnote sigur îți vor fi folositoare.
Ai nevoie de un portofel subțire, modern, dar și spațios pentru a-ți ține bancnotele cât și cardurile? Aruncă un ochi în colecția noastră!
Autor: George Sohan