4 motive pentru care să susții creatorii locali

4 motive pentru care să susții creatorii locali

Recent mi-a povestit o prietenă bună despre noul ei hobby, și anume de a coase versurile ei preferate pe diverse haine. Fiind un fan înrăit al captionurilor de Instagram cu versuri din piese, m-am entuziasmat foarte tare și am cumpărat de la ea un tricou negru pe care scrie „make-your-mama-sad type”, pentru prietena mea fană Billie Eilish (s-a bucurat ca un copil). I-am sugerat să își deschidă un magazin online în care să vândă aceste produse (haine, căni, tablouri cu versuri) pentru doritorii de idei de cadouri simpatice și personalizate. Reacția ei a fost vehementă: De ce ar vrea cineva să cumpere de la mine când găsești tricouri la mall cu 10 lei?”.

Probabil și tu ai observat numărul din ce în ce mai mare de mici creatori și artiști care și-au scos produsele pe piață în ultimii ani. Poate ai observat că acestea sunt de obicei un pic mai scumpe decât cele vândute în magazinele mari și poate te-ai întrebat dacă merită cu adevărat prețul. Am strâns mai jos o serie de motive pentru care produsele artizanale sunt de cele mai multe ori o investiție mai bună decât cele obișnuite:

1. Pe termen lung, te ajută să economisești bani

Fiind făcute în puține exemplare, creatorii au timp să se concentreze pe fiecare detaliu. Aceștia folosesc materiale durabile sau cu proprietăți speciale (cum este și portofelul nostru cu protecție RFID anti-furt), iar produsele rezultate sunt de mai bună calitate decât cele obținute în fabricile mari și se păstrează mai bine în timp. Astfel, un mare plus este că le poți vinde atunci când te plictisești de ele. Ți s-a întâmplat să găsești într-un second-hand o geantă foarte veche și totuși ca nouă? Cel mai probabil era făcută manual de către un meșteșugar priceput. Pentru o variantă cruelty-free, îți pot recomanda borsetele colorate de la Libelula, pe care le găsești aici.

2. Ai parte de produse unicat.

Fiind făcute adesea manual sau de o singură persoană, ai parte de produse unicat sau în puține exemplare. Mai ales dacă plănuiești să faci o bucurie unei persoane dragi și ai nevoie de idei de cadouri un pic mai speciale, o bijuterie hand-made sau un tablou de artă/un desen personalizat vor avea un impact mult mai puternic decât un pulover de la mall, pe care îl are toată lumea. Ca bijutieri artizanali, ți-i recomand pe Mă ghindesc la tine și pe Sophie Crafts, iar dacă te gândești să dăruiești o ilustrație sau un portret personalizat persoanei iubite cred că iți vor plăcea Bilillustrations și ABO Creations.

bijuterii speciale create de artisti romani

3. Sunt făcute din ingrediente naturale

Produsele alimentare artizanale sunt de obicei făcute din ingrediente naturale, fără conservanți sau aditivi ce ne pot pune în pericol sănătatea. Sigur ai în cartierul tău cel puțin o băcănie artizanală în care vei găsi gemul de prune comparabil doar cu ce ai mâncat acasă la bunica, cu aceleași ingrediente naturale, făcut poate după o rețetă străveche, dată din generație în generație. Asemenea bunătăți poți găsi pe platforma Învie Tradiția, unde ai acces la o comunitate de creatori tradiționali români. Eu sunt mare fan al sosurilor cu personalitate de la Chef Sosin pe care le găsești atât pe site, cât și la târguri precum Mezanin sau Dichisar.

sosuri speciale chef sosin

4. Susții economia locală și comunitățile în care trăiești.

Dacă îți doreai și un argument moral pentru care să investești în artizanat, uite-l: cumpărând de la magazinele de cartier și de la creatorii mai mici susții economia locală și comunitățile în care trăiești. În același timp, îți poti reduce amprenta asupra mediului în mod considerabil. Iar dacă ai impresia că un stil de viață sustenabil este dificil de implementat, sunt aici să îți spun că este mai ușor decât pare. Deși nu imi doresc să renunț prea curând la avocado și la dumplings coreene, mi-am dat seama că pot, într-o oarecare măsură, să echilibrez balanța chiar în acest mod, cumpărând lucruri mai puține, mai de calitate și realizate într-un mod prietenos cu mediul. În această notă, nu pot să nu îți recomand Atelier Merci, care folosesc bumbac organic, materiale reciclate și ambalaje sustenabile pentru hainele lor. În plus, ei donează 100% din profit cauzelor umanitare.

Sper că aceste motive te vor încuraja să îți analizezi obiceiurile de consum și să susții creatorii locali atunci când ai ocazia. Iar dacă încă mai ai nevoie de inspirație, hai să descoperi colecția noastră de portofele cu artă’n ele, făcute din material 100% reciclabil și rezistent la apă. Pentru că iubim cadourile dar și mediul. :)

                                                                                              Autor: Oana Iordache

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.